Gęsina jest bardzo cenionym mięsem, można z niej przyrządzać bardzo wiele potraw takich jak gęś z jabłkami, wędzone półgęski, pasztety, krupnik i bardzo popularne gęsie pipki.
Więcej porad znajdziesz także na: https://alejakobiecosci.pl/
Jak wybrać najlepszą gęś do pieczenia, by niedzielny obiad był na najwyższym poziomie?
- Najlepsza gęsina jest w czasie od połowy października do połowy stycznia, więc możemy się nią cieszyć na Święta Bożego Narodzenia.
- Najczęściej gęsinę możemy kupić mrożoną w marketach, ale jeżeli mamy możliwość to wybierzmy świeżą gęś od zaprzyjaźnionego hodowcy.
- Ważne jest, by dowiedzieć się, skąd pochodzi ta gęś, czy była hodowana ekologicznie, czy z wolnego wybiegu oraz czym była karmiona.
- Pieczeń z gęsi z pewnością wystarczy na obiad dla 6-10 osób, nawet gdy podczas pieczenia zmieni swoją objętość.
- Kupując gęś, musimy zwrócić uwagę, aby miała ona szeroką pierś i złotą skórkę, będziemy wtedy pewni, że miała dużo przestrzeni i miała dużo trawy do jedzenia.
- Nie kupujmy tuszek o kolorze niebieskim i brązowym — te kolory świadczą o złym traktowaniu, złym skubaniu i obijaniu gęsi.
- Pamiętajmy, by sprawdzić rozmiar gęsi, aby się nie okazało, że tuszka nie zmieści nam się do piekarnika.
Jak prawidłowo wyporcjować gęś oraz na co przeznaczyć poszczególne jej części, by wydobyć z nich smak?
- Jeżeli nie chcemy piec całej gęsi, możemy ja wyporcjować.
- Pierś jest doskonała do sosów z wina czerwonego.
- Ze skrzydełek możemy zrobić zupę.
- Uda gęsi świetnie smakują pieczone z jabłkami.
- Żołądek dusimy.
- Wątróbka może być duszona, pieczona w cieście lub przygotowywane na inne sposoby.
- Z podrobów robimy pyszny pasztet.
- Wyśmienitym daniem z gęsi jest „Gęś pieczona w kawałkach”.
Gęś pieczona w kawałkach
Przepis na „Gęś pieczoną w kawałkach” pochodzi od pani Magdy, która w 2015 roku zajęła pierwsze miejsce w konkursie „Kujawsko – Pomorska gęsina na Świętego Marcina”
Składniki na danie:
- gęś lub jej części
- 2 jabłka kwaskowate
- 2 cebule lub 6 szalotek
- słodka papryka, pieprz, sól, majeranek
- brzoskwinie w puszce
- żurawina do mięs
Przygotowanie:
- Gęś należy umyć, osuszyć i podzielić na 4 lub 6 części zależnie od jej wielkości.
- Skrzydełka, podroby, szyję należy użyć do ugotowania rosołu.
- Kawałki gęsiny trzeba natrzeć przyprawami.
- Zostawiamy ją w przyprawach na noc w lodówce.
- Następnego dnia mięso obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor.
- Podsmażone mięso dajemy do brytfanki, podlewamy wodą i dusimy do miękkości na wolnym ogniu. Czas jest zależny od wielkości tuszki, którą mamy.
- Cebule i jabłka kroimy w ćwiartki i obkładamy nimi mięso i jeszcze razem smażymy.
- Upieczoną gęsinę należy odstawić w chłodne miejsce, w którym powinna czekać aż do następnego dnia.
- Przed podaniem, podgrzewamy oraz kroimy na mniejsze części lub plastry.
- Dodatkowo obkładamy ja brzoskwiniami i żurawiną.
- Nasze danie wspaniale smakuje z czerwoną kapustą i buraczkami.
Tak przyrządzone danie świetnie sprawdzi się na uroczystych obiadach bądź kolacjach rodzinnych. Dodatkowo zachwyci ono swoim pięknym wyglądem. Wszystkim życzymy smacznego!
Gęś pieczona w kawałkach
Kiedy nie możemy patrzeć już na kurczaka, bo w ostatnim czasie był na obiad parę razy i jeszcze na grillu przyrządzaliśmy skrzydełka, a nie lubimy mięsa czerwonego, to warto spróbować czegoś nowego, innego drobiu. Na polskich stołach od wieków gościło kilka rodzajów drobiu: kurczaki, indyki, kaczki i gęsi. Przez wiele lat zapomniano o gęsinie i hodowano ptaki głównie na eksport. Ponowne odkrycie polskiej kuchni, unowocześnianie jej, odkrywanie nowych smaków, łączenie w jedno danie kilku receptur, spowodowało, że gęsina odzyskała należne jej miejsce nie tylko w okolicach Poznania, ale w całej Polsce. Przepisów na gęsinę jest setki i na pewno każdy znajdzie danie, które zachwyci go smakiem.
Gęsina – cenione mięso
Gęsina jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, pełna potrzebnych dla organizmu składników. Jest źródłem m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), witamin A, E i z grupy B i wielu minerałów: cynku, żelaza, magnezu, potasu oraz fosforu. Warto ją wprowadzić do jadłospisu. Jest tłusta i dlatego konsumenci obawiają się, że może być niezdrowa. Aby spróbować mięsa z gęsi, warto wykorzystać święto, z którym jest nierozerwalnie związana, czy dzień św. Marcina z Tours, przypadające na 11 listopada, a więc na nasze Święto Niepodległości.
Podwójna okazja to bardzo spróbować gęsi pieczonej w kawałkach. Polacy zjadają mało gęsiny, zaledwie 17 gram rocznie. Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3 i kwasy omega-6) Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i wspierają funkcjonowanie mózgu. Kolejnymi cennymi składnikami, które można dostarczyć do organizmu jedząc gęś pieczoną w kawałkach, jest niacyna, czyli witamina PP oraz witamina B3. Powyższych witamin organizm nie jest w stanie wyprodukować w odpowiedniej ilości, więc trzeba stosować dietę, która zawiera wspominane witaminy. Niacyna dobrze wypływa na pracę mózgu i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Najlepsze gęsie mięso
Smakosze gęsiny twierdzą, że osoba, która naprawdę chce poznać apetyczny smak gęsiny, powinna tego mięsa w okresie od listopada do końca stycznia. Na jakość mięsa ma wpływ sposób hodowli i karmienia ptaków. Gęś to ptak sporych rozmiarów, więc pieczeń z gęsi wystarczy na jeden obiad dla 6 do 10 osób. Idealna gęś powinna mieć szeroką pierś i złotą skórkę. Kupujący taką gęś może mieć pewność, że gęś miała dużo przestrzeni i skubała trawę, a mięso jest zdrowe, smaczne i w pełni wartościowe. Nie kupujmy tuszek o kolorze niebieskim i brązowym, ponieważ taki kolory skóry świadczy o złym traktowaniu, złym skubaniu i obijaniu gęsi. Mięso z gęsi jest kaloryczne, nie należy jej jeść codziennie, tylko raz na jakiś czas. Nie trzeba piec gęsi w całości. Świetnym pomysłem, który pozwoli odkryć smak różnych części tego gatunku drobiu, jest gęś pieczona w kawałkach.
Jak przygotować kawałki z gęsi?
Gęś trzeba do pieczenia dobrze przygotować, co zajmuje kilka godzin. Przez dwie/trzy godziny należy w wodzie moczyć mięso, następnie natrzeć je przyprawami i odstawić na dwie godziny do lodówki. Ze skrzydełek można zrobić zupę, udka można upiec z jabłkami, z podrobów można przyrządzić doskonały pasztet, a wątróbkę upiec w cieście. Przyprawy polecane do gęsi pieczonej w kawałkach to: majeranek, imbir, jałowiec, rozmaryn i kminek mielony. Gęś powinno się piec przez dwie /trzy godziny w temperaturze od 190 do 200 stopni Celsjusza. Gęś pieczoną w kawałkach można podać z duszoną czerwoną kapustą, pieczonymi ziemniakami lub kaszą pęczak.
Przykładowy przepis na gęś pieczoną w kawałkach
Potrzebne będą: gęś 2 jabłka kwaskowate, 2 cebule lub 6 szalotek, słodka papryka, pieprz, sól, majeranek, brzoskwinie w puszce, żurawina do mięs. Gęś należy podzielić na 4- 6 części, natrzeć przyprawami i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia przyrządzanie gęsi pieczonej w kawałkach zaczynamy od obsmażenia mięsa. Podsmażone mięso dajemy do brytfanki, podlewamy wodą i dusimy do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę i jabłka w ćwiartki i obkładamy nimi mięso i jeszcze raz smażymy. Ostawiamy do lodówki, gdzie powinna być przechowywana do następnego dnia. Przed podaniem mięso trzeba podgrzać i pokroić na mniejsze części. Dodatkowo obkładamy brzoskwiniami i żurawiną. Danie znakomicie smakuje z czerwoną kapustą i burakami. Potrawa wygląda przepięknie. Jest idealnym świątecznym obiadem i świetnym pomysłem na przyjęcie urodzinowe.
Ciekawostka kulinarna
Z tuszki gęsiej ważącej 6 kg można uzyskać 1 litr smalcu. Gęsi smalec ma niską temperaturę topnienia, co czyni go łatwo strawnym i fantastycznie nadającym się na kanapki, zwłaszcza z dodatkiem cebuli lub szczypiorku. Nie powinno się na nim smażyć.
Niektóre badania wskazują, że gęsina ma pozytywny wpływ na samopoczucie, pomaga w pozbyciu się złego nastroju. Znawcy tematu właściwości mięsa z gęsi, przekonują, że tłuszcz z gęsiny jest afrodyzjakiem. Gęś znakomicie smakuje pieczona w kawałkach lub całości. Zimą powinna gościć, chociaż kilka razy na stole i sprawiać radość domownikom swoim wspaniałym smakiem.