Czym jest rakowiak?

Czym jest rakowiak?

Jednym z rzadziej występujących rodzajów nowotworów jest rakowiak, powiązany nieraz z zespołem rakowiaka. To kryjący się pod z pozoru niewinną nazwą, guz hormonalny czynny. Ta enigmatyczna definicja oznacza, że za pośrednictwem guzu wydzielane są hormony, takie jak serotonina, histaminy i inne biologicznie czynne peptydy.

Początkowo rakowiaki rozwijają się całkowicie bezobjawowo (co może trwać od kilku, nawet do kilkunastu lat), w przypadku ich wystąpienia najczęściej obecne są już w organizmie przerzuty do innych organów wewnętrznych. Diagnostyka rakowiaka zaczyna się u lekarza podstawowej pierwotnej opieki zdrowotnej, który przeprowadza szeroki wywiad na temat niepokojących objawów wykrytych przez pacjenta.

Następnym krokiem są badania obrazowe, seria zdjęć RTG. z kontrastem układu pokarmowego, a także tomografia komputerowa. Czasem wykonuje się także rezonans magnetyczny czy scyntygrafię. Dodatkowo przeprowadzany jest panel badań laboratoryjnych, w tym badania krwi, pod kątem występowania markerów nowotworowych. Jeśli zostaną w tym procesie wykryte jakieś widoczne w badaniach zmiany, poddaje się ich wycinek badaniu histopatologicznemu w trakcie biopsji cienkoigłowej, kolonoskopii lub gastroskopii. Jeśli diagnoza się potwierdzi, preferowaną metodą leczenia rakowiaka jest interwencja chirurgiczna.

Jest to nowotwór złośliwy, więc w przypadku przerzutów i dużego rozmiaru guza, konieczne jest wcześniejsze zmniejszenie jego objętości, za pomocą terapii hormonalnej. Jednocześnie wprowadza się leczenie dodatkowe, mające na celu łagodzenie objawów guza, dopasowane indywidualnie do potrzeb pacjenta.

Czym jest zespół rakowiaka?

Zespół rakowiaka występuje u osób chorych na rakowiaka, określa on grupę objawów występujących w określonych sytuacjach. Objawy te mają charakter napadowy, zdarza się, że występują po spożyciu niektórych potraw, napojów, niektórych leków, a także w przypadku stresu.

W większości przypadków objawia się zaczerwienieniem twarzy lub szyi chorującej osoby, czasem przyśpieszonym biciem serca. Zdarzają się także zawroty głowy, nadmierna potliwość i objawy jelitowe. Również układ oddechowy może sugerować chorobę, w przypadku skurczu oskrzeli, duszności czy świstu wdechowego. Podobnie alarmująca powinna być utrata masy ciała. Objawy są bezpośrednio determinowane przez substancję uwalnianą z samego guza do krwi, która wchodzi w reakcję z hormonem i składnikami pokarmu.

Sam rakowiak może rozwinąć się z komórek wewnątrzwydzielniczych i wywodzących się z pierwotnej cewy jelitowej. Zależnie od tego, gdzie rakowiak jest ulokowany i gdzie się rozwijają przerzuty, tam najprawdopodobniej pojawią się pierwsze symptomy choroby. Jeśli guz znajduje się w jelitach, to ból brzucha, krwawienie lub niedrożność może być jednym z pierwszych sygnałów ostrzegawczych. W przypadku rakowiaka zlokalizowanego w układzie pokarmowym to duszności, przyśpieszony oddech czy utrzymujący się kilka dni obrzęk twarzy, jako pierwszy może zaalarmować o niepokojącym stanie organizmu.

Szczególnie podatni na zachorowania na rakowiaka obarczeni są ludzie genetycznie obciążeni ryzykiem jego posiadania, przez chorujących krewnych. Częściej występują też u kobiet i osób w starszym wieku.

Najnowsze

Leave a Comment