Tiramisu z lodów waniliowych

Tiramisu z lodów waniliowych

Tiramisu to deser włoskiego pochodzenia, złożony z warstwy nasączonego kawą biszkoptu oraz masy wykonanej z serka mascarpone, żółtek i cukru. Całość posypuje się zmieloną czekoladą. Często zdarza się, że Polacy nasączają biszkopt likierem amaretto. Deser podaje się mocno schłodzony, w komplecie z kawą. Tradycyjne tiramisu je się we Włoszech na drugie śniadanie. Na świecie powstało do dnia dzisiejszego co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tą słodycz. Co powiecie na wersję zrobioną z dodatkiem lodów waniliowych? Lodowe tiramisu, czyli spróbuj nowego połączenia Lody waniliowe to klasyk, który większość z nas uwielbia. Lodowe…

Gęś pieczona w kawałkach, w piekarniku lub w rękawie

Gęsina jest bardzo cenionym mięsem, można z niej przyrządzać  bardzo wiele potraw  takich jak gęś z jabłkami, wędzone półgęski, pasztety, krupnik i bardzo popularne gęsie pipki.  Jak wybrać najlepszą gęś do pieczenia, by niedzielny obiad był na najwyższym poziomie? Najlepsza gęsina jest w czasie od połowy października do połowy stycznia, więc możemy się nią cieszyć na Święta Bożego Narodzenia. Najczęściej  gęsinę możemy kupić mrożoną w marketach, ale jeżeli mamy możliwość to wybierzmy świeżą gęś od zaprzyjaźnionego hodowcy. Ważne jest, by dowiedzieć się,  skąd pochodzi ta gęś, czy była hodowana ekologicznie,…