Tiramisu z lodów waniliowych

Tiramisu z lodów waniliowych

Tiramisu to deser włoskiego pochodzenia, złożony z warstwy nasączonego kawą biszkoptu oraz masy wykonanej z serka mascarpone, żółtek i cukru. Całość posypuje się zmieloną czekoladą. Często zdarza się, że Polacy nasączają biszkopt likierem amaretto. Deser podaje się mocno schłodzony, w komplecie z kawą. Tradycyjne tiramisu je się we Włoszech na drugie śniadanie. Na świecie powstało do dnia dzisiejszego co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tą słodycz. Co powiecie na wersję zrobioną z dodatkiem lodów waniliowych?

Lodowe tiramisu, czyli spróbuj nowego połączenia

Lody waniliowe to klasyk, który większość z nas uwielbia. Lodowe tiramisu brzmi zachęcająco, nieprawdaż? Jest pyszne, a co więcej niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Słowo „WOW” z ust waszych gości będzie podczas degustacji będzie padało co najmniej co sekundę.

Jeśli z braku czasu nie możecie sobie pozwolić na przygotowanie klasycznego tiramisu, bądź nie czujecie się na siłach by robić ten deser – lodowe tiramisu będzie idealną alternatywą. Nawet cukierniczy laik sobie z nim poradzi. Do wykonania naszego deseru musicie zaopatrzyć się w lody, najlepiej cały litr lodów waniliowych Bracia Koral – Lody jak Dawniej. Są kremowe, mają delikatny smak i idealnie wkomponują się w ten deser. Poza tym kupcie w sklepie gotowe, podłużne biszkopty, dobrą kawę i oczywiście pyszne amaretto. Deser wykonacie dosłownie w kwadrans, bez pieczenia biszkoptu, bez stresu i nerwów. Zostaje Wam tylko rozsiąść się na kanapie i czekać, kiedy on chłodzi się w lodówce.

Składniki deseru:

  • litr lodów waniliowych Bracia Koral – Lody jak Dawniej (mogą być również lody śmietankowe)
  • 120 ml kawy (pamiętajcie, żeby ją wystudzić)
  • 120 ml amaretto bądź likieru kawowego
  • Podłużne biszkopty (duże opakowanie)
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (niezaparzonej, w proszku)
  • gorzkie kakao

Wykonanie deseru:

Wykonanie tego deseru jest banalnie proste. Przygotujcie keksówkę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia, folią aluminiową, czy czymkolwiek co macie pod ręką. Na dno foremki wyłóżcie połowę swoich lodów i za pomocą łyżki wyrównajcie. Kawę pomieszajcie z amaretto i kolejno zamaczajcie biszkopty w tej miksturze. Do drugiej połowy lodów dodajcie przygotowaną wcześniej kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszajcie i przełóżcie lodową masę na biszkopty. Na lody ponownie połóżcie nasączone ciastka. W tej formie włóżcie keksówkę do zamrażarki na godzinę lub dwie. Podawajcie deser posypany gorzkim kakao. I oczywiście pamiętajcie, do picia obowiązkowo espresso.  

No to włoskie Buon Appetito!

Najnowsze

Leave a Comment